TIPS EN ERVARINGEN VAN HET ACA-TEAMDUURZAAMHEID
19/07/2022 • Ibn Renders

Sustainability Superhero: hoe teamlid Bernd mens, planeet en dier helpt

Hebben wij jullie ooit al verteld dat we fier zijn op onze medewerkers? Ik vermoed van wel! Want net zoals je oma, die op de jaarlijkse familiefeesten niet kan zwijgen over haar poetsvrouw die de bovenkanten van de kasten niet afstoft, kunnen wij onze mond niet houden over onze collega’s. Ondertussen zijn we een familie van over 220 mensen die maar al te graag hun doelen verwezenlijken en het beste van zich tonen. Zo moeten we ook niet veel moeite doen om genoeg animo te creëren om de UN Sustainability Goals uit te dragen over het hele bedrijf: onze collega’s zijn er gewoon zelf al mee bezig. We zijn Bernd van Velsen even uit zijn concentratie gaan halen om een gesprek te voeren over wat hij allemaal verwezenlijkt om mens, planeet en dier te helpen.

Vijf jaar geleden begon Bernd als Solution Engineer in het trotse ‘Code-Busters’ team te werken voor onze klant IDEWE, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Sowieso al een goede zaak dat je een klant kan helpen om allerlei werkplekken gezond en veilig te maken, maar toch blijft Bernd verder niet bij de pakken zitten. Wanneer hij thuis komt, begroet hij naast zijn twee eigen kinderen ook nog een pleegkind. En dat was een doelgerichte keuze, vertelt Bernd: “Wij hebben bewust de keuze gemaakt om na onze 2 eigen kinderen ook ons gezin open te stellen voor een pleegkind. Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. Perspectiefbiedende pleegzorg (langdurige pleegzorg), perspectiefzoekende pleegzorg (kortdurend, max. 2 maal 6 maanden), crisispleegzorg (kortdurend, maar snelle dringende opstart), en ondersteunende pleegzorg”.

Vanwege de verschillende soorten pleegzorg heeft Bernd samen met zijn familie al een hele hoop pleegkinderen op weg kunnen helpen: “Wij hebben één kindje bij ons wonen dat al ruim 9 jaar bij ons is, maar hebben in totaal al 8 kinderen tijdelijk in ons gezin opgevangen in de vormen crisispleegzorg en perspectiefzoekende pleegzorg. In de praktijk betekent dit dat we instaan voor de dagdagelijkse zorg. Soms gaan we ook spreken op infoavonden om mensen kennis te laten maken met pleegzorg. Hier vertellen we dan onze ervaringen als pleeggezin en welke leuke momenten en valkuilen er kunnen zijn.”

Pleegzorg Vlaanderen - voeten met hartje

Een pleeggezin worden doe je natuurlijk niet zomaar. Bij Bernd gebeurt via een organisatie die zich hiervoor inzet, namelijk Pleegzorg Vlaanderen. Bernd licht toe: “Pleegzorg is een hulpvorm voor kinderen, jongeren en voor volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek, die om verschillende redenen tijdelijk niet thuis kunnen of mogen wonen. Pleeggezinnen bieden gedurende die tijd opvang en zorg aan pleegkinderen of -gasten. Ze doen dat vrijwillig, maar met de steun van een dienst voor pleegzorg. Pleegzorg kan duren tot het pleegkind of de pleeggast weer naar huis kan of zelfstandig kan gaan wonen.”

Bij de vraag of Bernd pleegzorg zou aanraden aan anderen, heeft hij zijn bedenkingen. Soms vindt hij het beter om pleeggezinnen en kinderen op een andere manier te helpen: “Ik vind het altijd riskant om pleegzorg aan te raden aan iemand, aangezien het een bewuste keuze moet zijn die moet passen in jouw leven. Maar je kan pleegzorg en pleegkinderen ook op andere manieren steunen. Via sociale media helpen om pleegzorg meer naamsbekendheid te geven, of bijvoorbeeld via trooper.be via aankopen in webshops een donatie te doen aan pleegzorg.”

Om zijn kinderen en pleegkinderen een mooie toekomst te kunnen geven op een leefbare planeet woont Bernd samen met zijn gezin ook zo duurzaam mogelijk. Zo legt hij één van zijn meest drastische acties uit: “Wij proberen thuis op vele vlakken te besparen. Soms zelfs tot het niveau dat we vreemde blikken uit onze omgeving krijgen :-). Één van de meest ingrijpende acties van dit jaar is de verwarming thuis drastisch verlagen en een extra trui dragen. Bovendien hebben we recent bijvoorbeeld nog geïnvesteerd in een domoticasysteem om slimmer met verlichting om te gaan. En kleine of korte verplaatsingen doen we ook liefst met de fiets. Voor onze oude spullen en materialen die we niet meer gebruiken, proberen we een nieuwe bestemming te zoeken (De Kringwinkel, moeders voor moeders, 2dehands, De Weggeefwinkel).”

Ook op vlak van voeding probeert het gezin van Bernd hun steentje bij te dragen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een app. “Dat is TooGoodToGo,” verklaart Bernd. “Hierbij kunnen (voedings)winkels, restaurants, drankenhandels, bloemenwinkels aangeven of ze producten hebben die bijna over datum gaan en dus niet meer verkocht mogen worden. En deze kan je dan voor een laag bedrag redden van de vuilbak. Goed voor je portemonnee én het milieu.”

Over redden gesproken, Bernd gaat niet in het weekend naar Blankenberge om overenthousiaste zwemmers uit de zee te halen. Wat hij wel doet, is nadenken hoe hij een hulp kan zijn voor dieren. Via het dierenasiel van St-Truiden vangen wij ‘in het seizoen’ kittens op die moeten wennen aan menselijk contact. Dit vooral om ze uit het asiel te houden en zodat ze zo snel mogelijk kunnen wennen aan menselijk contact. Wij zorgen dus dat ze sociaal worden en dat ze de nodige vaccinaties gekregen hebben, en uiteindelijk ook gecastreerd/gesteriliseerd zijn. Als dit allemaal in orde is, worden ze op een adoptielijst gezet.” Ook helpt hij via Natuurpunt om wilde dieren te helpen: “Ik help jaarlijks voor enkele weken om ‘s morgens en ‘s avonds bij de jaarlijkse ‘paddentrek’, om padden, kikkers en salamanders veilig de straat over te zetten,” vertelt Bernd.

kittens van teamlid Bernd

En dat is niet de enige keer per jaar dat hij behulpzaam de straten bewandelt. Tijdens ons eigen ACA Warmste Weekend, dat we sinds het begin van de pandemie hebben opgestart, organiseert Bernd een zwerfvuiltocht. Samen met een aantal collega’s gaat hij met het nodige materiaal op pad om een heleboel zakken te vullen met afval dat daar eigenlijk nooit had moeten liggen. Maar als ‘zwerfvuilpeter’ doet hij dit niet enkel tijdens het Warmste Weekend. “De meeste gemeentes rekenen op hulp van vrijwilligers uit de gemeente om periodiek een stukje van de gemeente proper te houden door zwerfvuil te rapen. Je krijgt hiervoor alle middelen vanuit de gemeente (raapsteel, handschoenen, vuilzakken, ring voor afvalzak vast te houden). Je kan dit doen waar en wanneer je wilt, en zelfs ook in andere Vlaamse gemeenten. Zelf probeer ik minstens één keer per maand een zak te vullen met zwerfvuil.” Maar is het wel nodig om hier maandelijks uit je zetel voor te komen? Helaas wel, volgens Bernd: “Jammer genoeg is afval vinden nooit een probleem, zeker op rustige baantjes en bosjes wordt er veel afval gedumpt. Er bestaat ook een app ‘WePlog’ waarbij je eenvoudig kan zien of er al een hele tijd geen zwerfvuil peter of meter is gepasseerd. Ook dit kan helpen om te weten waar het ‘de moeite’ is om eens te gaan kijken. Zelf wandel ik ook veel en is het dus een kleine moeite om een afvalzak mee te nemen op een wandeltocht.”

Mooimakers zwerfvuil rapen

En dat lijkt ons iets wat we zelf ook eens kunnen proberen tijdens onze volgende wandeltocht. Net zoals de vele andere tips die Bernd ons heeft meegegeven. We sommen deze graag nog eens op:

  • Steun pleegkinderen door via social media of andere manieren de organisatie meer naamsbekendheid te geven. Of doe een donatie aan Pleegzorg Vlaanderen via www.trooper.be
  • Denk eens na over besparingen bij je thuis. Zet je verwarming een beetje minder en neem wat vaker de fiets.
  • Geef je spullen een nieuwe bestemming via De Kringwinkel, Moeders voor moeders, 2dehands.be of de Weggeefwinkel
  • Gebruikt de TooGoodToGo app zodat er minder voedsel wordt weggegooid
  • Adopteer je huisdier in plaats van aan te kopen via een dierenasiel zoals Dierenasiel ‘Dierenvrienden’
  • Neem eens een vuilzak mee tijdens je volgende wandeltocht om afval op te rapen. Je kan routes vinden via de WePlog app waar al lang geen zwerfvuilpeter of -meter is gepasseerd